Design Insight

Šta je Design Insight?

Design Insight predstavlja skup predavanja na temu dizajna, novih alata, tehnologija i inovacija u dizajnu. Cilj je da studentima, zainteresovanim da se bave dizajnom, predstavimo nove proizvode i mogućnosti u svetu savremenog dizajna, bilo da se radi o grafičkom, web, arhitektonskom ili industrijskom dizajnu. Predavanja, u trajanju od sat vremena, održaće se tokom trajanja seminara. Predavanja su besplatna i otvorena za sve zainteresovane studente, bilo da su učesnici seminara ili ne.

Ivana Džamić Dživ

PREDAVAČ

Ivana Džamić, sa društvenih mreža poznatija kao Dživ je diplomirani psiholog i master poslovne ekonomije, a veliki deo svoje karijere posvetila je digitalnom marketingu i radu sa stranim kompanijama na izgradnji njihovih brendova onlajn. Ima 26 godina i bavi se i fotografijom, brendiranjem i copywriting-om. Trenutno radi kao Copywriter na projektu za Airbnb u kompaniji Translated. Prošle godine dobila je nagradu Rising Star of the Year koju dodeljuje Wannabe Magazine.

Ivan Umeljić

PREDAVAČ

Rođen 1977. u Kragujevcu. Diplomirao je na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Zaposlen je na mestu rukovodioca Sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju u Centru za promociju nauke. Koautor je knjige Doktorati u prozi: ilustrovane priče, koja je nagrađena priznanjem „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu 62. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu. Od 2017. je glavni i odgovorni urednik časopisa za promociju nauke Elementi. Godinama je predavao filozofiju u većem broju gimnazija i srednjih stručnih škola. Trenutno je angažovan na nekoliko domaćih i međunarodnih projekata iz oblasti obrazovanja.

Željko Lončar

PREDAVAČ

Rođen 1981. u Zagrebu. Kao dizajner i grafičar aktivno radi i učestvuje na umetničkoj sceni Srbije. Po završetku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, na smeru grafika i oprema knjige sa prijateljima osniva Turbosutra, dizajnersko-konceptualnu grupu sa kojom izlaže po Srbiji i okolnim zemljama. Učestvuje u organizaciji većih umetničko-dizajnerskih projekata kao što je Laserski samit jeftine grafike koji okuplja veći broj dizajnera mlade generacije. Takođe je član (osnivač) grupa SilkSkrin, Flomasters i kolektiva Cabinet SR:CH sa kojima izlaže i promoviše medijum grafike kao i kulturnu razmenu umetnika i studenata iz Evrope kroz brojne izložbe i projekte. Trenutno živi u Beogradu gde radi kao predavač grafičkog dizajna na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti (VŠLPUSS), pored predavanja vodi i studio za grafički dizajn studio DAYDREAM.

Photo by: João Sousa

Monika Lang

PREDAVAČ

Rođena 1978. u Somboru. Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Grafika i knjiga. Kao freelance ilustratorka i grafička dizajnerka učestvuje pre svega u projektima vezanim za kulturu i izdavaštvo. Suosnivač i član dizajnerske grupe Turbosutra, s kojom se od 2006. kontinuirano bavi kreativnim i izlagačkim radom. Od 2011-2018. bila predavač iz oblasti ilustracija, knjiga i poster na odseku Grafički dizajn Fakulteta za umetnost i dizajn. Trenutno je kao ilustratorka i grafička dizajnerka angažovana na mnogim domaćim i međunarodnim projektima.

Andrej Josifovski

PREDAVAČ

Andrej Josifovski (1990) je, nakon završenih osnovnih studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, završio master akademske studije na istom fakultetu. Trenutno je student doktorskih akademskih studija. Profesionalno angažovanje usmereno je na ispitivanje arhitektonskih konstrukcija nedestruktivnim metodama. Asistent je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu od aprila 2015. godine za užu naučnu, odnosno umetničku oblast Arhitektonske konstrukcije, materijali i fizika zgrada na Departmanu za Arhitektonske tehnologije. Učestvovao je na velikom broju stručno – umetničkih manifestacija i konkursa među kojima treba izdvojiti da je kao član radne grupe i kao student dobio specijalno priznanje na 23. međunarodnom Salonu urbanizma u Beogradu za projekat „Novi modeli stanovanja za ugrožene u poplavama“ u kategoriji studentskih radova, a sa istim radom i specijalnu preporuku saveta 

Salona arhitekture u martu 2015. kao arhitektonski događaj godine u kategoriji studentskih radova. Kao koautor objavio je dvojezični udžbenik iz oblasti Arhitektonske konstrukcije pod nazivom „Sinteza klasičnih drvenih krovnih konstrukcija i konstruktivnog sklopa“ (ISBN 978-86-7924-183-2). Jedan umetnički rad mu je uvršten u projekat „Sećanje grada“ (publikacija ISBN 978-86-912137-2-5), a ukupno ima dvanaest knjiga, časopisa i publikacija u kojima su objavljeni njegovi radovi. Pre nego što se zaposlio na fakultetu, radio je kao arhitekta u birou na izradi arhitektonsko-urbanističkih projekata, a autor je i velikog broj konkursnih rešenja. Poseduje licence odgovornog projektanta (300 P905 18) i odgovornog izvođaća radova (400 L108 18). Oslikao je veliki broj murala u zemlji i inostranstvu, a njegov rad je propraćen u raznim eminentnim svetskim medijima za uličnu umetnost. Izlagao je na deset kolektivnih i jednoj samostalnoj izložbi, među kojima su posebno važne „Face au mur“ organizovana u kulturnom centru Srbije u Parizu / Centre culturel de Serbie i Bijenale arhitekture u Veneciji / 16. Mostra Internazionale di Architettura gde je kao saradnik u autorskom timu predstavljao Republiku Srbiju i tamo izlagao jedan svoj rad. Bio je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (2010-2014). Kao doktorant i istraživač uključen je na naučno istraživački projekat br. 36038 – Razvoj metode izrade projektne i izvođačke dokumentacije instalacionih mreža u zgradama kompatibilne sa BIM procesom i relevantnim standardima. Osnivač je i umetnički direktor internacionalnog RUNAWAY festival-a ulične umetnosti. Dobitnik je nagrade „FRESH TALENT“ za murale oslikane na Ostružničkom mostu u Beogradu. Dobitnik je prve nagrade „YOUTH HERO“ u oblasti umetnosti i kulture. Proglašen je za jednog od “20 veličanstvenih“ koji su obeležili 2018. godinu.